• +359888007472
  • lazarov091@abv.bg
  • Гр. София ул Балкан 12
Uncategorized
Скатни покриви

Скатни покриви

Съдържание

Скатни покриви по нашите земи

Решихме да направим отделна статия за скатни покриви. Нашата страна, както всички знаем, е в умерен климатичен пояс, което, както всички сме учили в училище, е предпоставка за четири сезона: пролет, лято, есен, зима. Сезоните и по-скоро времето през сезона до голяма степен определят нашата нагласа, какъв покрив е добре да изберем.

Пролетта и есента са дъждовни сезони. Е, не е като на екватора, но определено си повалва на пролет и есен. Зимата, от своя страна, е сезон, през който, ако завали, то това е сняг. Снегът, в случай че времето е студено, може да се задържи за дълго без да се растопи.

Тези валежи от дъжд и сняг определено ни подсказват, че най-желаната покривна конструкция по нашите земи е скатен покрив. Защо пък скатен покрив? Ами много просто! Скатният покрив е с плоскости (скатове), които са наклонени, поради което попадналата вода бързо се оттича и ни пази от влагата.

Наклон на скатни покриви

Знаете ли, че в България съществува официален стандарт, който определя нужния наклон на скатните покриви? Много хора не са наясно с това. Наклонът на покрива се определя въз основа на множество фактори и съображения. Най-важните от тях включват:

  • Дизайн: Архитектурното изражение и визуалният ефект, който се стремим да постигнем с конкретния вид покрив.
  • Формата на сградата: Как се вписва покривът в общата структура и форма на сградата.
  • Климатични условия в региона: Трябва да се вземат предвид валежите, температурата, силата и посоката на преобладаващите ветрове, както и надморската височина.
  • Типът на покривното покритие: Различните материали като керемиди, битумни покриви или ламарина изискват различен наклон.

Общото правило е, че покривите с непрекъсната повърхност могат да имат по-малък наклон, докато тези, изградени от отделни елементи като керемиди или плочи, изискват по-голям наклон. За някои видове покривни покрития се определя не само минимален, но и максимален наклон, за да се избегне рискът от свличане или разместване на покритието поради неговата тежест или неподходящо голям наклон.

Разновидности на скатни покриви

Едноскатен покрив

Едноскатният покрив притежава една плоскост, като наклона е в една посока. Този тип покрив често се използва при постройки като бутки, гаражи, малки хижи, селскостопански постройки като кокошарници и свинарници. Също така се използва и като покрив на пристроена сграда към основната, като високата част на ската на пристройката обикновено се припокрива от покрива на основната сграда.

Като предимство може да изтъкнем лесното изчисление и строеж, както и съответно лесния ремонт. Също така, покривното пространство може ефективно да бъде използвано за разполагане на слънчеви панели за топла вода или соларни колектори за електричество.

От гледна точка на естетиката, едноскатните покриви могат да придадат модерен и съвременен вид на сградата, особено когато са съчетани със стъклени или минималистични дизайнерски елементи.

Като недостатък може да се отбележи, че едноскатните покриви имат по-ограничени възможности за разпределение на товара, поради което трябва да бъдат правилно проектирани и засилени, особено в области с тежки климатични условия. Само един скат предполага и не най-добрата защита при дъжд и сняг.

Двускатен покрив

Предимства: Двускатният покрив е изключително популярен поради своята простота на изграждане, което го прави и един от най-достъпният за изграждане и ремонт сред всички скатни покриви. Ската е с форма на правоъгълник, което улеснява изчисленията и планирането на покривното покритие.

Къде е предпочитан? Въпреки че няма строго правило, двускатният покрив често се избира за по-малки вили и къщи. Едно от неговите ограничения е, че може да бъде повлиян от силни ветрове, макар че такива условия са рядкост в нашата страна.

Трискатен покрив

Започваме направо с предимствата: Трискатният покрив е определено висше дизайнерско изпълнение. Къщи с подобен покрив обикновенно са красиви, понякога екстравагантни и брилянтни.
Къде се ползва?

Четирискатен покрив

Мансарда

Както ще прочетете в Уикипедия, мансарда или мансарден покрив като термин идва от името на френски архитект живял през 17 ти век.

Предимства: Мансардите определено са архитектура на която аз лично се възхищавам. Красиви съставени от доста скатове които покриват обикновенно стая с прозорец. Самата стая в случай че бъде изградена с правилната изолация и проветрение, може да внесе уют и комфорт в дома ви и да бъде красив шедьовър, любим на много дами.
Недостатъци: Недостатъците не са много, но са съществени. Трудно и скъпо изграждане на мансардният покрив. Обикновенно са скъпи и за ремонт.

В климатично отношение е много вероятно, мансардният етаж да е студен през зимата, и топъл през лятото.

Вариации на четирискатен покрив

Наклонени скатни покриви

Leave a Reply

Позвънете ни!